Medelålders kvinna injicerar botox

Botox är fortsatt populärt

Det är ett av de mest potenta gifterna som människan känner till, och ett mycket populärt preparat för skönhetsbehandlingar. Vi syftar naturligtvis på botox. Eftersom det är ett så farligt gift är det dock viktigt att det används på rätt sätt.

Botox är en utspädd variant av det oerhört starka giftet botolinumtoxin, och används inom sjukvården för att få muskler att slappna av. På detta sätt kan man hindra kramper, men det går också använda den för att minska rynkorna i ett ansikte. Det är detta användningsområde som har gjort botox känt.  Och det är inte längre enbart ett storstadsfenomen. Det finns behandlingar med botox i Växjö, Skövde och Umeå, för att bara nämna några. Oavsett var man bor i landet kan man alltså hitta en klinik som erbjuder botox och fillers.

Botox injiceras i musklerna, precis som s.k. fillers. Fillers är ämnen som används för sin kosmetiska effekt. Det finns över 100 fillers på marknaden, säger specialistläkaren Rickard Vikor till GP. En av de vanligaste typerna av fillers är restylane, som injiceras i form av en gel och slätar ut rynkor.

Användningsområden för botox

Botox kan användas till flera saker.

  • Det kan injiceras i svettkörtlar för att behandla hyperhidros, alltså starka svettningar.
  • Eftersom preparatet minskar spänningen i muskler kan det användas mot skelning som beror på förlamade muskler.
  • Tetanus, även kallat stelkramp, har i vissa fall behandlats framgångsrikt med botox.
  • Botox kan också ges för att behandla migrän, vilket Sveriges Radio berättar om. Efterfrågan på denna typ av behandling är så stor att landstinget inte hinner med, och de privata alternativen är än så länge få.

Att tänka på

Om du funderar på att injicera botox är det flera saker du bör tänka på. Det är som redan nämnts ett starkt gift, om än i utspädd form. Allra viktigast är att försäkra sig om att personalen på kliniken har adekvat utbildning. Det måste bl.a. finnas en utbildad läkare i personalstyrkan. En klinik i Mariestad bröt mot dessa regler.

Se också till att ta före- och efterbilder. Om något skulle gå fel är det viktigt att du kan bevisa att besvären har uppkommit efter ingreppet. Annars kan det bli svårt att få rätt i en eventuell tvist.