Forskare löser svettgåtan

Alla människor svettas – och det ska vi göra. Dock finns det personer med svettproblem, så kallade överdrivna svettningar, som lider. Nu har svenska forskare funnit ett svar på svettets gåta som kan resultera i lite mer bekväma liv. 

Svettmottagningen.se skriver på deras sajt att det är 3 % i Sverige som lider av svettningar så pass mycket att det har blivit en sjukdom. Då gäller det att man kan ta hand om den för att personen ska få ett så pass tillfredsställande liv som möjligt. Att läsa tips om de bästa deodoranterna hjälper inte och på Vårdguiden kan man få vägvisning om hur man kan ta sig vidare. Dock är det ofta en klen tröst om många är det som lider i flera år innan de ens vågar söka hjälp. Nu kan dock forskare i Sverige ha funnit ett svar på varför vissa svettas så mycket.

Hejdå hyperhidros

Vad en grupp forskare i Uppsala gjort är att de undersök personer som inte kan svettas och varför de inte kan det. Äntligen har man hittat funktionen i svettköttlarna och nu kan gå vidare skriver Aftobladet. Vad den visar är att det är en ärvd mutation att vissa inte kan svettas. Man kan även ta denna forskning och vända på den och få lösningen på varför vissa svettas för mycket och då kan bota dem. Substansen som forskarna tagit fram minskar svettningarna med 60 % och görs fyra gånger på ett år. Dock kommer det ta några år innan forskningen kan släppas och till dess är det botox som fungerar bäst samt att man först och främst tar tag i sina problem med svett. kanske även att människor slutar att se det som något tabu och att man vågar prata om det,