Höstfix i trädgården

Nu är hösten här med allt vad det innebär. Den som tror att den kan strunta i trädgården nu när det börjar bli kallare, kunde inte ha mer fel. Det är nämligen nu på hösten som trädgården måste förberedas för den kalla vintern, så att den kan överleva och frodas till våren och sommaren.

Visst är våren den mest intensiva perioden för trädgårdsfix men för att få en vacker och fungerande trädgård måste man lägga lite tid på den året runt. Även om den kanske inte behöver så mycket omtanke på vintern, måste man på hösten förbereda trädgården för kallare tider. Det är på hösten som man ger gräsmattan, växterna och träden den kraft de behöver för att överleva vintern, samtidigt som man lägger en bra grund inför våren och sommaren.

Så vill trädgården bli höstfixad

I Expressen får man tips från en trädgårdsmästare på hur man bäst tar hand om sin trädgård i höst. Exempelvis kan det vara bra att täcka över känsliga växter med fiberduk och känsliga blommor med halm. Man kan även täcka vintergröna växter om man känner för det. Hösten är dessutom en tid för att snygga upp i trädgården och man kan nu rensa ogräs. Är klimatet någorlunda milt där man bor kan man till och med rensa ogräs i trädgården ända in i december. Det är alltid viktigt att tänka på att lämna en del kvar eftersom det blir bra jordförbättring. Ytterligare något som hösten är en bra tid för är att ta sig an större projekt som till exempel att bygga stora rabatter, spaljéer och altaner. Vill man även gödsla på hösten så går det bra. Det man dock bör tänka på då är att göra det tidigt på hösten och att man använder ett särskilt höstgödsel som innehåller mindre kväve.