Piratkopierat smink på nätet

De senaste åren, i och med att e-handel blivit populärare, har vi svenskar börjat beställa hem piratkopierat smink. Många gånger är vi inte medvetna om detta och dessa produkter kan vara väldigt skadliga.

Nu går Läkemedelsverket ut och varnar för det farliga piratkopierade sminket som svenskarna klickar hem från nätet. I Metro kan man läsa att tullen varje år beslagtar tiotusentals sminkprodukter som kan innehålla farliga ämnen. Det här sminket är nämligen oäkta och kan leda till att man får kraftiga allergiska reaktioner eller frätskador. De skumma företagen på nätet blir allt duktigare på att se proffsiga ut och därför luras många till att köpa piratkopierat smink.

Titta på hemsidan

För att undvika att vara en utav dem som beställer hem farligt smink från nätet är det viktigt att man är uppmärksam på vem man beställer det ifrån. Man kan titta på saker som att det bör finnas kontaktuppgifter på säljarens hemsida som är korrekta. Det bör även finnas telefonnummer till en kundtjänst och information om ångerrätt och reklamation. Ett annat tips är att kolla efter vad andra sagt om sajten och se om den fått bra omdöme. Letar man exempelvis efter produkter från Jane Iredale kan det vara bra att ta reda på var andra köpt dem.

Billigare på nätet

Om man efter varningarna från Livsmedelsverket känner sig osäker på att handla på nätet kan man i alla fall ha i åtanke att det ofta är lite billigare att köpa sminket på nätet. I Göteborgs-Posten kan man läsa att näthandeln kan ta lägre priser på produkterna eftersom de har mindre personalkostnader än de fysiska butikerna. De fysiska butikerna har bemanning vid varje sminkdisk medan e-handelsföretagen bara har ett par personer som packar varorna på lagret.