Säkrare studentflak i år

Att åka på flak är synonymt med att ta studenten, men tyvärtr sker många olyckor i samband med flakåkandet varje år – därför hoppas man nu att nya regler ska hindra att lika många olyckor sker i år.

studenter studentenTidigare har vi skrivit om hur fylla och alkohol på studentflaken som åker i korteger både i storstäderna och på landsbygden ofta är anledningen till att olyckor sker i samband med studentfiranden. Detta är dock något som man för årets upplaga av studentkortegerna vill ändra på och detta genom att agera från polisens sida. Det är något som bland annat Sveriges Radio rapporterar.

När alkoholen går in går vettet ut

Precis som det gamla uttrycket om att alkoholen försämrar ens omdöme kan man tydligt se hur just alkoholen ligger till grund för många olyckor i samband med landets alla studentfiraden. Framförallt på studentflaken. Detta är dock något som man från polisens sida vill ändra på för i år och därför har man lagt upp en mer ordentlig handlingsplan. Till exempel skriver man i Sveriges Radio om hur en grund till beslutet kommer från olyckan 2014 då två studenter helt sonika föll av sina flak mitt under kortegen och också gjorde att hela kortegen fick avbrytas. Det är något man alltså inte vill ska hända i år och därför har polisen i Västerås redan börjat arbeta med att gå ut med information i förebyggande syfte om regler som gäller på flaken och vilka risker som finns under färdens gång. Denna går bland annat till avgångsklasserna, ansvariga klassvärdarna, traktorförarna och de obligatoriska flakvärdar som sedan några år tillbaka måste finnas med som medåkande övervakningsfunktion på flaken. Enligt Västeråspolisen Rolf Söderberg ska flakvärden vara minst 25 år gammal och nykter för att kunna hålla ordning på flaket och vara behjälplig om olyckan skulle vara framme.