Studentmössor istället för studentfylla

Studentdagen är en av de största dagarna i våra liv. Det är dagen då det nya, vuxna livet börjar och när man firar att man har klarat av tolv år av studier. Det är höga förväntningar och jakten på rätt klänning, rätt studentmössa och rätt upplägg för dagen pågår ända från början av året.

På senare år har studentdagarna dock kantats av oro inför studentflaken. Göteborgsposten skriver om detta och polisen argumenterar för att alkoholförbud ska stoppa fylla på studentflaken. Även Dalarnas Tidning skriver att studentflaken i Falun också ska kontrolleras hårdare.

Det finns såklart fördelar med detta, dels har det förekommit skador och olyckor förr om åren, dels är det så mycket alkohol som dricks under studentdagen ändå. Men för de studenter som tänkt dricka ett glas champagne på flaket kan besvikelsen vara rättfärdigad.

I Stockholm har det till och med blivit förbjudet för studentflak utanför tullarna att åka in till stan. Orsaken ska vara att det blir trafikkaos och kan vara riskfyllt att ha lastbilar som åker runt över hela Stockholm. Det är en tråkig bestämmelse för alla de skolor som ligger utanför stan.

– Man vill ju åka till stan, åka över bron! Man vill ju visa för alla att man tagit studenten!

Men studentdagen kan inte bara handla om studentflaken. Man får istället fokusera på andra saker som att köpa en snygg klänning, en fin mössa och ha en rolig mottagning. När man traditionsenligt köper abcgruppens studentmössa kan man välja en lite finare variant, och lägga pengarna som man hade tänkt att spendera på flaket och alkoholen på en diamantmössa istället. Det blir också ett minne för livet som man får behålla ren och fin utan ölstänk.