IKEA-varuhus

Tre inspirerande tips för roligare heminredning

Att inreda handlar om två saker: att inspireras av andra personer, och om att låta sin egen personlighet märkas i bostaden. Om det ska bli rolig inredning måste man alltså vara en rolig person, och inspireras av roliga personer.

Men om man inte är rolig då? Alternativt om man inte känner någon rolig person som man kan inspireras av, eller bara sno hela stilen från rakt av? Då får man leta inspiration på annat håll. Det har funnits inredningstidningar länge, men Sköna hem och liknande har spelat ut sin roll. Vi lever ju i den digitala eran, och på internet kan man hitta så mycket inspiration att man behöver tre stora hus för att få utlopp för alla idéer. Jag hämtar framför allt inspiration från de här tre sajterna.

The Selby

En amerikansk blogg som drivs av en fotograf som åker hem till folk och tar foton av dem och deras hem. De flesta som är med på bloggen har kreativa yrken, som designers eller musiker. Eller så är de modeller. Många av dem verkar ha svårt att begränsa sig: det är mycket av allting, som uppstoppade djur, gamla leksaker, hippa böcker i högar och mycket, mycket mer. Med betoning på mycket. En gammal barberarstol i vardagsrummet är bara ett exempel.

Grejen med The Selby är att den visar att om man fyller sitt hem med saker som man älskar så blir det sällan fel. Det låter banalt, men det är den enklaste genvägen till den där personliga stilen som man så gärna vill åt, eftersom den kommer att stå sig genom alla trender.

Freunde von Freunden

Hur gärna man än vill bo i en stor lägenhet i Paris fylld med uppstoppade djur och gamla allmän märkliga ting så kommer de flesta av oss aldrig att ha råd. De flesta som bor i den franska huvudstaden har inte heller råd. Här kommer Selbys tyska storasyskon Freunde von Freunden in i bilden. Konceptet är egentligen detsamma, men de som visar upp sina hem på denna blogg verkar leva mer efter devisen att less is more, och att vitt inte bara är en färg, utan också den vackraste.

Det är ljust och fräscht som dominerar på Freunde von Freunden, och även om de som bor i bostäderna nästan verkar sätta god smak före personlig smak så är det mycket personliga hem. För den som har begränsad budget och boyta visar FvF att bara några små saker kan göra stor skillnad.

Ikeahackers

Ikeamöbler är inte så kul för det mesta, även om undantag naturligtvis finns. Däremot så är de billiga, framför allt om man lyckas hitta dem begagnade, vilket inte är särskilt svårt. Och man kan göra fantastiska grejer med Kamprads möbler. Det bevisar den malaysiska bloggen Ikeahackers. Dit skickar folk in grejer som de byggt av Ikeas möbler.

En del på bloggen är ganska trist, och sånt som vem som helst kan räkna ut att det går att bygga. Men en del grejer är helt mindblowing. Dit hör ett helt ekosystem byggt i en Broder-hylla, ett soffbord byggt av Lack vägghyllor eller ett litet sidobord av tidskriftssamlare.