Vad betyder din svett?

Tidigare har vi skrivit om hur läkarna löst gåtan med svettsjukdomen hyperhidros, något som är positivt för de personer som lider av den, men man ska också veta att alla människor svettas – och ibland är svett kroppens sätt att tala om något för dig!

svett.problem.hälsaVisst stämmer det att alla människor svettas, men visste du att vi svettas av olika anledningar? All vår svett kommer nämligen inte av att solen gassar eller att vi tränar hårt, utan ibland är våra svettningar kroppens sätt att tala om hur vi egentligen mår. Svettas vi under normala omständigheter såsom i värme, är detta ett tecken på välmående och att kroppen fungerar som den ska, men när vi börjar svettas vid oväntade tillfällen så kan det vara bra att försöka lyssna på vad ens kropp vill signalera. I till exempel Expressen skriver man om hur svetten kan grundas i olika orsaker såsom stress, vad du äter eller kanske lider av en sjukdom som du inte visste om att du hade.

Vad svetten kan betyda

En situation när svetten gör sig uppmärksammad är vid stressiga tillfällen, och märker du hur din svett exempelvis börjar lukta extra illa eller är mer påtaglig kan det vara dags att fundera över hur du haft det den senaste tiden. Är man ofta stressad eller orolig kan nämligen svettdoften vi utsöndrar ändras eftersom doften beror på hur vi mår och i och med att vi i situationer av rädsla, oro eller stress svettas från armhålor, ljumske och underliv också utsöndrar äggviteämnen – och när dessa bryts ner av bakterier på huden ger svetten ifrån sig en stark, distinkt lukt. Men det är inte bara stress som kan ändra din svettproduktion, även det du stoppar i dig kan påverka. Äter du mycket proteinrik mat såsom ägg, baljväxter och fisk kan svetten komma att påverkas om kroppen inte kan bryta ner ämnet trimetylaminuri som bildas vid matsmältningen ordentligt. Då leder överskottet till såväl illaluktande svett som urin och andedräkt, något som beskrivs dofta likt rutten fisk, ruttna ägg och sopor. Så om man misstänker sig lida av detta bör man uppsöka läkare. Svett kan också indikera allvarligare sjukdomar så var alltid noga med att uppmärksamma förändringar i dina svettningar om det inte finns en uppenbar anledning.